Share on Pinterest
Share with your friends


Submit
 • Je huis verkopen is net solliciteren

  Je huis verkopen is net solliciteren

  De afgelopen weken ben ik bezig geweest met het verkopen van mijn huis. Sinds ik er alleen woon met de kinderen is het toch wat aan de grote kant en ook, niet geheel onbelangrijk, best prijzig.

  Maar de woningmarkt zit natuurlijk behoorlijk op slot. Ik ken ook de verhalen van mensen die al jaren hun huis te koop hebben staan en geen enkele bezichtiging krijgen, de verhalen van eindeloos appeltaart bakken op open dagen in de hoop die ene kijker, die misschien komt, te verleiden. En in mijn werk is de parallel met een baan zoeken in een overspannen arbeidsmarkt met eindeloos solliciteren natuurlijk snel gevonden.

  Huis verkopen

  Ik begon met opruimen. Alles waar we op uitgekeken war en of wat ik niet direct nodig had, werd weggedaan, weggegeven of in een doos op zolder gezet. Vervolgens werd het geheel nog eens extra goedschoongemaakt om optimaal op de foto te komen en ja, wij investeerden in een professionele fotograaf. Zo eentje die precies weet hoe je een huis zo voordelig mogelijk uit laat komen om het zo snel en goed mogelijk te verkopen.

  Huis verkopen is net solliciterenEn toen begon het hele spannende gedeelte. Het huis stond online en nu maar afwachten of er ook interesse in was. Hoppa, de eerste dag meteen al hadden 1300 mensen de presentatie op internet bekeken. 1300! En meteen werden ook de eerste bezichtigingen gepland. Toen kwam het aan op extra goed opruimen, want daar waar we bij het fotograferen van het huis, rustig alle spullen van de ene kant van het huis naar de andere kant konden verplaatsen, was dat bij de bezichtigingen niet mogelijk. Weer verhuisde er van alles naar zolder en lagen er spullen in de achterbak van de auto. Maar het geheel resulteerde er wel in dat we binnen no-time biedingen hadden en het huis  in iets meer dan een week verkocht is.

  Solliciteren

  Maar waar ligt nu de parallel met solliciteren?

  Foto’s

  Op de foto’s die we lieten maken staat alleen wat we wilden laten zien. Wat zou een potentiële koper over de streep trekken? De rest toonden we niet. Het doel was om potentiële kopers over te halen om het huis te komen bekijken.
  Het doel van je cv is natuurlijk om een sollicitatiegesprek te krijgen. Op je cv hoef je eigenlijk ook alleen maar te laten zien wat je toekomstige werkgever wil zien. Waarin onderscheid jij je van de concurrentie? Allerlei extra zaken leidt vaak alleen maar af van de kern. Een cv van twee kantjes in lettergrootte 9 en vrijwel volledig tekst nodigt niet uit om in de beroemde 6 seconden te scannen. Heb je echt al die informatie nodig?

  Beschrijving

  De online beschrijving van het huis was gericht op de koper. We mikten op een bepaald segment van de markt en spraken in die begrippen. Niemand zit namelijk te wachten op een tekst met de strekking dat wij zo graag ons huis kwijt willen. Nee, ze moeten verleid worden om te komen kijken naar dat prachtige pand dat aan hun wooneisen voldoet.
  In sollicitatiebrieven gaat het vaak niet om de lezer, maar om de schrijver. De schrijver heeft een probleem (geen baan) en dat moet opgelost worden, maar dat is niet het probleem van de werkgever. Die heeft een financiële administratie waar nu facturen blijven liggen, of de telefoon wordt niet aangenomen bij de receptie. Voor wie schrijf jij je brief?

  Bezichtigingen

  Voor de bezichtigingen ruimde ik natuurlijk elke keer extra op. Alles wat zou afleiden van het huis zelf (persoonlijke dingen) ruimde ik weg. Zodat alle aandacht ging naar het huis. Ook de tuin was netjes. Een goede eerste indruk bij het verkopen van je huis is natuurlijk belangrijk.
  Bij een sollicitatie gaat het natuurlijk ook om een goede voorbereiding en een goede eerste indruk.

  Biedingen

  Wij kregen al snel een eerste bieding. Maar omdat we nog meer bezichtigingen gepland hadden staan, hebben we daar niet direct op gereageerd. En dat bleek maar goed ook, want uiteindelijk was het het 3e bod dat we accepteerden.
  Nu ga ik niet zeggen dat je een aanbod niet moet accepteren, maar als je met meerdere potentiële werkgevers in gesprek bent, waarom zou jij dan niet kunnen kiezen?

  Bewaren

  Share with your friends


  Submit
  Leave a reply →
 • Posted by Huis verkopen kan drama zijn on augustus 16, 2016, 8:18 am

  wat een leuke titel! leuk artikel! Niet vergeten dat een koper altijd 3 dagen nog bedenktijd hebt nadat deze het contract heeft getekend!

  Reply →

Leave a reply

Cancel reply

Most Viewed

 

 

Most Commented

Share with your friends


Submit