Share on Pinterest
Share with your friends


Submit
 • Wat je aandacht geeft, groeit

  Wat je aandacht geeft, groeit

  Ken je het gezegde dat het gras bij de buren altijd groener is? Dat het bij anderen altijd beter is dan bij jou? Of bij mij? Zo lijkt het toch? Maar weet je dat dat eigenlijk niet klopt? Gras is namelijk groener waar je het water geeft. En het heeft helemaal niks met groene vingers te maken (die van mij zijn tenslotte ook niet groen), het heeft te maken met aandacht. Aandacht voor het zorgen voor het gras op een goede manier: niet teveel water, maar ook niet te weinig, af en toe de grasmaaier er overheen halen en iets doen aan het onkruid (of in mijn tuin, het mos) dat graag op de plek van het gras wil groeien.

  aandachtWat je aandacht geeft, groeit. Ook de niet leuke dingen, die je aandacht geeft, groeien. Bijvoorbeeld als jij uitgaat van de gedachtes dat iedereen wel een leuke baan heeft, of misschien niet die ene droombaan, maar tenminste wel een baan. Dat werkgevers in deze tijd niet op jou zitten te wachten. Omdat je te oud bent, een te groot gat hebt in je cv, te jong bent, te weinig relevante ervaring of juist teveel. Dan straal jij uit dat je dat belangrijk vindt. Helemaal als je er ook zo over gaat praten. Hoe vaker jij zegt dat je nooit meer een baan zult vinden, hoe vaker jij zegt dat je te oud/jong/ervaren/.. bent, hoe meer je er zelf ook in gaat geloven. En hoe meer je toewerkt naar je eigen waarheid. Het wordt een self-furfilling prophesy. Een zichzelf vervullende voorspelling dus. En dat is eigenlijk het volgende: jouw eigen interpretatie van een situatie die gedrag bij jou oproept waardoor die interpretatie waar wordt. Je denkt iets, wat vervolgens door jouw gedachten en gedrag realiteit wordt. Oftewel: waar je in gelooft (bang voor bent) komt uit, doordat je bewust en onbewust handelt op een manier die ervoor zorgt dat datgene uitkomt.

  Hoe kun je dat nu omdraaien?

  > Om te beginnen kun je natuurlijk andere, positievere gedachten gaan denken. Dan straal je namelijk ook iets anders uit. Dat andere wat je gaat uitstralen is zelfvertrouwen, het vertrouwen dat het allemaal wél goed gaat komen.

  > Draai het om: kijk niet naar wat er allemaal niet is, maar kijk naar wat er wel is. Oud? Welnee, je hebt een schat aan ervaring. Te jong? Nee, je wilt je graag nog ontwikkelen. Tijd niet gewerkt? Klopt, maar je hebt in de tussentijd niet stilgezeten, je hebt bijvoorbeeld voor je gezin gezorgd of vrijwilligerswerk gedaan.

  > Welke stap kun jij vandaag nemen om dichterbij je doel te komen? Haalbare kleine stappen heb ik het dan over. Volgende week ineens wel die droombaan krijgen, zou natuurlijk heel fijn zijn (en ik zou het je ook enorm gunnen) maar dat is misschien een wat grote stap. Wat je wel zou kunnen doen is je cv aanpassen zodat de nadruk niet zo ligt op het punt waar jij denkt dat de werkgevers over vallen, zie daarvoor bijvoorbeeld dit blog.

  > Je kunt dat aandacht geven ook voor je laten werken. Door een droombord te maken (of een visionboard of hoe je het ook wilt noemen). Plaatjes zijn enorm krachtig om je gedachten op te richten.

  En natuurlijk kan het zo zijn dat je gedachten terugschieten in de negatieve stand. Helemaal niet erg, als je je er maar van bewust bent (of wordt) en je gedachten ombuigt naar het positieve. Want wat je aandacht geeft, groeit. Toch?

  Share with your friends


  Submit
  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply

Most Viewed

 

 

Most Commented

Share with your friends


Submit