9 tips om een vacature op te sporen
Vroeger stonden vacatures in de zaterdagbijlage van de krant. In de Volkskrant voor onderwijs en sommige universiteiten stonden dan weer in het NRC. Sales? Dan moest je de Telegraaf hebben. Eigenlijk was dat best handig. Via Intermediair kreeg je de banen voor HBO + en ga zo maar door.
Of je vond een vacature in het raam van het bedrijf. “Personeel gezocht”, en dan kon je je binnen vervoegen. Maar nu zijn de zaterdagkranten nog wel wat dikker dan de doordeweekse kranten, maar dat komt niet omdat ze bol staan van de vacatures.
Hoe kom je er achter waar al die vacatures dan wel te vinden zijn? Waar zijn ze gebleven?
Waar vind je de vacature?
1. Veel vacatures staan tegenwoordig online. Vacaturesites als Monsterboard en Nationale Vacaturebank bestaan er van. Ze kennen een emailservice voor nieuwe, passende vacatures. Het nadeel is soms dat alle vacatures waar die term in voorkomt aan je worden gemaild. En met een term als HR begrijp je dat je dan ’s ochtends bedolven wordt onder de nieuwe aanbiedingen.
2. De meeste organisaties zetten hun vacatures op hun website. Als je dus weet bij welke organisaties je wilt werken, dan kun je die website regelmatig bezoeken om te kijken of er nieuwe vacatures zijn. Soms kun je daar ook een abonnement nemen op de nieuwe vacatures.
3. Bij werving- en selectiebureaus en ook uitzendbureaus kun je je vaak abonneren op de nieuwe vacatures, die krijg je dan gewoon thuis in je mailbox.
4. Zoekmachines als Trovit en Indeed kunnen je helpen om vacatures te vinden op plekken waar jij in eerste instantie niet direct aan dacht. Ik heb via deze zoekmachines al vaker een vacature gevonden die ik nog nergens anders zag.
5. Vacatures worden ook vaak geplaatst op LinkedIn. Volg de bedrijven waar je wilt werken, volg de recruiters, volg de werving- en selectiebureaus. Veel LinkedIn-gebruikers delen vacatures die ze tegenkomen. Vooral als ze weten dat iemand uit hun netwerk een dergelijke functie zou kunnen zoeken. Maar wordt vooral ook lid van groepen waarin die vacatures worden geplaatst.
6. Op Twitter zie ik dagelijks onvoorstelbaar vaak een vacature voorbij komen. Het hangt er natuurlijk wel vanaf wie je volgt. Er zijn twitteraccounts die heel veel vacatures doortweeten, er zijn ook twitteraccount die werkzoekenden doortweeten. Ook kun je op #vacature (al dan niet met de plaats erbij waar je wat zoekt) zoeken.
7. Maak een Google alert aan. Geef de naam van je functie aan die je zoekt, bijv. vacature HR adviseur en via Google krijg je dan dagelijks of wekelijks (kun je zelf kiezen) een mail met vacatures met die titel. En je kunt natuurlijk net zoveel google alerts aanmaken als je wilt, dus ook voor vergelijkbare functietitels.
En ook
8. Wat je zeker niet moet vergeten is dat er ook heel veel banen via via worden ingevuld. Via je eigen netwerk dus. En het netwerk van je netwerk. Dus vertel aan iedereen die het wil horen dat je een baan zoekt. Maar vertel er dan ook even bij wat en waar!
9. In de (zaterdag)krant staan nog steeds vacatures. Ook in het plaatselijke krantje. Sla de krant dus niet klakkeloos over!
Heb je zelf nou nog een tip waarvan je vindt dat die niet mag ontbreken? Deel die dan hieronder.