9 indicatoren dat je deze baan niet gaat krijgen
Uren ben je bezig geweest met je motivatiebrief en met het fijnslijpen van je cv voor die sollicitatie. Je hebt van tevoren gebeld over de vacature en dat alles heeft geresulteerd in een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek! Hoera! Je hebt je elevatorpitch geoefend, je mooiste sollicitatiepak aan en je bent er helemaal klaar voor.
Totdat je een beetje verward uit het gesprek komt…
Ging je gesprek goed? Vaak heb je er zelf wel al een buikgevoel over, maar er zijn ook signalen tijdens het sollicitatiegesprek die je een indicatie kunnen geven dat deze vacature waarschijnlijk niet jouw nieuwe baan gaat worden.
Signalen
Minder gespreksgenoten
Als er tevoren was afgesproken dat je een gesprek met drie anderen zou hebben en er was er maar één, dan is dat meestal niet een goed teken. Tenzij een of andere griep half Nederland aan het bed kluistert, zou het zomaar kunnen dat jij niet de uitverkoren kandidaat bent.
Het interview wordt ingekort
Als je was uitgenodigd voor een gesprek van een uur, maar je staat na krap een half uur met je jas aan buiten, dan is dat geen goed teken.
Doorvragen naar wat mist
Als de recruiter het voornamelijk heeft over een vaardigheid of opleiding die jij nou net niet hebt, dan kun je bedenken dat ze eigenlijk op zoek zijn naar een andere kandidaat. Geen goed teken dus.
Recruiter zit het gesprek uit
Is de recruiter niet geïnteresseerd in jouw verhaal? Of stelt hij vragen stelt die net iets te standaard klinken? Of erger nog, zit hij ondertussen mail te checken op z’n telefoon of blijft ‘ie maar naar de klok kijken? Een slecht teken.
Je hoort niks nieuws
Ook is het geen goed teken als er nauwelijks iets verteld wordt over de functie of over de taken of verantwoordelijkheden. Dikke kans dat ze jou die baan niet zien doen.
Onduidelijkheid over het vervolg
Kan de recruiter geen indicatie kan geven over wanneer ze je iets laten weten? Worden er voortdurend opmerkingen gemaakt dat ze best aardig wat kandidaten zien voor deze rol? Dan zou dat wel eens een indicatie kunnen zijn dat je niet bij de top van de kandidaten hoort.
Wat kun je zelf beïnvloeden?
Slecht voorbereid
Werkgevers willen merken dat je moeite hebt gedaan om te verdiepen in de organisatie. Zeker in deze tijd van social media en mobiele technologie is er geen geldig excuus dat het rechtvaardigt om onvoorbereid een sollicitatiegesprek binnen te stappen.
Geen vragen
Als je in het hele sollicitatiegesprek niet één vraag hebt gesteld, dan geeft dat de indruk dat je niet zo geïnteresseerd bent in de vacature.
Vakantiedagen
En als je enige vraag gaat over de hoeveelheid vakantiedagen die je zou krijgen, dan krijg je daar ook niet de handen voor op elkaar. Werkgevers zoeken over het algemeen kandidaten met andere prioriteiten.
Natuurlijk staan deze tekenen niet in steen gehakt. Maar mocht je één of meer van deze signalen ervaren in een sollicitatiegesprek, dan zou het wel eens een goed idee kunnen zijn om ook alvast naar andere vacatures te kijken.