Share on Pinterest
Share with your friends


Submit
 • Banenjacht

  Banenjacht

  Stel je eens voor: Twee jagers gaan ’s ochtends vroeg voor dag en dauw op pad. Ze hebben dezelfde uitdaging: er moeten eten op tafel komen. Zij hebben hetzelfde plan, maar hun aanpak is totaal anders.

  De eerste jager begint al bij zijn eigen tuinhekje te schieten op alles wat beweegt, zonder echt goed te richten, zonder er goed voor te gaan staan, gewoon, vanaf de heup.

  Een plan

   

  De andere jager heeft een andere manier in gedachten. Hij heeft thuis het nodige voorbereidingswerk gedaan. Hij weet waar de beste plek is om dat wild te schieten dat hij graag wil raken. In een min of meer rechte lijn loopt hij daarnaartoe, hij laat zich niet afleiden door de konijntjes die hij onderweg tegen komt. Nee, hij weet wat hij wil: de grote prijs, een hert. Aangekomen op de beste plek installeert hij zich en wacht geduldig tot de gelegenheid zich voordoet om aan te leggen, te richten en te schieten….

  Ze komen allebei ‘s avonds thuis: de eerst jager zonder buit, alle dieren gingen op de vlucht gewaarschuwd door het ongericht schieten, de ander met het zo felbegeerde hert.

  Met solliciteren is het net zo. De een schiet vanaf de heup op alles wat beweegt en schiet dus vaak mis. Zonde van de energie en de tijd die je er in steekt. De eerste zit vaak in de categorie “het maakt mij niet uit welk werk het is, als ik maar aan de slag ben”. Zonder concreet plan, zonder te weten waar hij/zij precies uit wil komen.

  De ander bereidt zich voor, weet wat hij wil, zoekt uit waar dat te vinden is, vindt de juiste plek om te schieten. En schiet raak! De tweede weet wat bij hem/haar past, heeft uitgezocht waar dat te vinden is en heeft ook bedacht hoe hij/zij dat gaat regelen.

  Welke stappen?

  Om uiteindelijk met jouw hert, je ideale best passende baan thuis te komen is een aantal stappen nodig

  ♦ Voorbereiding: weet wat je kunt, wat je wilt, welke banen daarbij passen, welke werkgevers

  ♦ Route: Als je weet welke werkgevers en banen bij je passen, dan kun je de route daarnaartoe bepalen: wie kunnen jou de weg wijzen naar de vacatures, welke netwerkcontacten heb jij al en wat heb je nog nodig?

  ♦ Uitrusting: als je goed weet wat je kunt en wie je bent, maar ook wat je zoekt in een baan en een werkgever, kun je daar je CV op schrijven en je zoekgedrag naar vacatures op aanpassen, maar ook helpt het je sterk over te komen in je brief en je sollicitatiegesprek.

  ♦ En als de vacature nu niet voorhanden is, weet je in elk geval wel welke vacatures in die richting liggen en die zich lenen als tussenstation.

  Drie belangrijke vragen om te beantwoorden zijn:

  1. Wie ben ik?

  2. Wat kan ik?

  3. Wat wil ik?

  Pas nadat je deze vragen beantwoord hebt, heb je het basisplan voor jouw banenjacht. De antwoorden heb je al, die zitten al in jou. Dat kan je prima zelf, maar als je daar wat hulp bij zou kunnen gebruiken, neem dan contact met mij op.

   

  PS Bovenstaand stuk geeft niet aan dat ik voorstander ben van de jacht, het is puur als metafoor bedoeld.

  Share with your friends


  Submit
  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply

Most Viewed

 

 

Most Commented

Share with your friends


Submit