Share on Pinterest
Share with your friends










Submit
  • Wat doe je als de recruiter een computer is?

    Wat doe je als de recruiter een computer is?

    Bijna alles gaat tegenwoordig online, ook solliciteren. Vaak staat er bij een vacature niet eens een fysiek adres, maar alleen een e-mailadres. Op zich is dat geen probleem, je maakt van je brief en van je cv pdf-documenten en je mailt die. Ikzelf stuurde altijd een begeleidend kort mailtje met die twee documenten, maar er zijn ook mensen die er voorstander zijn van je brief in de mail plakken. Ik vind daarbij het nadeel dat je je brief niet mooi kunt opmaken, maar als je dat geen probleem vindt…

    Soms tref je een vacature waarbij staat dat je kunt solliciteren via een website en dan moet je een beetje op je hoede zijn. Dan zou het namelijk wel eens kunnen zijn dat je sollicitatie niet in eerste instantie wordt beoordeeld door een mens van vlees en bloed, maar door een computer. Dan kan het zijn dat het bedrijf gebruik maakt van een ATS, een Applicant Tracking System oftewel een sollicitantenvolgsysteem. Niets meer of minder dan een sollicitantendatabase, waaruit de organisatie sollicitanten die het meest voldoen aan gestelde eisen kunnen filteren. Zo’n apparaat wordt nooit moe en bekijkt de zoveelste sollicitant net zo fris en fruitig als de eerste. En ik kan je uit persoonlijke ervaring vertellen dat dat in het echte mensenbestaan soms toch echt anders is.

    Waar let zo’n apparaat dan op?

    > Allereerst moet je je realiseren dat zo’n apparaat niks doet met opmaak. Platte tekst, daar gaat het om. Alle opmaak gaat er zonder pardon uit. Daarom houdt de computer ook niet van pdf-bestanden. Je moet dan word-documenten gebruiken.

    > O ja, tabellen, daar raakt zo’n systeem helemaal van in de war. Geen tabellen gebruiken in je cv dus.

    > De platte tekst wordt vervolgens in allerlei rubrieken verdeeld, bijvoorbeeld contactgegevens, vroegere werkgevers, jaren werkervaring.

    > En interpreteren, daar zijn computers ook niet zo heel best in. Iets staat er of het staat er niet. Dus als er HBO gevraagd wordt en in heel jouw cv komt het begrip HBO niet voor, dan ga je zomaar op de stapel “kunnen we niks mee voor deze functie” en dat levert je dan ook niet de zo felbegeerde uitnodiging voor een gesprek op.

    > Organisaties geven matchwoorden op waarop de computer die gaat zoeken in jouw gegevens. Vaak staan er in de vacaturetekst keywords genoemd die daarvoor gebruikt worden.

    > En pas als je heel hoog hebt gescoord op alle bovenstaande punten, dan gaat er eens een echt mens naar jouw gegevens kijken.

     

    Vanuit bedrijfsoogpunt kan ik het me wel voorstellen. Maar als sollicitant kun je er knap onzeker van worden. Want wat moet je er nou allemaal wel en niet in je cv zetten?

    > Zorg dat je ingelezen bent in de taal van de werkgever. Als zij bijvoorbeeld een HR manager zoeken, dan zorg jij natuurlijk dat HR en Manager ook in jouw cv staan, en bijvoorbeeld niet “Hoofd PZ”.

    > Zorg ook dat je opleidingen de juiste benaming van deze tijd hebben. Werk met “bachelor” of “master” naast de termen “HBO” of “WO”.

    > Denk eraan dat plaatjes, grafieken en tabellen niet of slecht gelezen worden, en hetzelfde geldt voor kop- en voetteksten.

    > Afkortingen lezen is ook niet altijd één van de sterke kanten van een ATS.

    > Misschien wel de belangrijkste tip: zorg dat je cv is geoptimaliseerd met de belangrijkste begrippen uit de vacaturetekst!

    Een van de voordelen voor sollicitanten van een ATS is dan wel weer dat het bedrijf in kwestie vrij gemakkelijk sollicitanten kan afschrijven.

     

    Share with your friends










    Submit
    Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply

Most Viewed

 

 

Most Commented

Share with your friends










Submit