Share on Pinterest
Share with your friends










Submit
  • “Gewoon, een leuke baan”

    “Gewoon, een leuke baan”

    Laatst vroeg ik iemand die al wat langer werkloos is, wat zij zoekt. En als antwoord kreeg ik: ”gewoon, een leuke baan”. Mmmm, dat klinkt alsof het haar eigenlijk niet zoveel meer uitmaakt, als ze maar werk heeft. Een soort standaardantwoord, omdat je van je uitkeringsinstantie breed moet solliciteren. En zelfs onder je niveau, zodat je zoveel mogelijk kans hebt op een baan. Jawel, alsof je daardoor meer kans hebt op een baan.
    Er is een aantal redenen te bedenken waarom solliciteren op “alles” of “zo breed mogelijk” juist helemaal niet handig is.

    leuke baan?

    Niet te helpen

     

    Om te beginnen kan ik je niet helpen, en eigenlijk niemand. Hoezo?, denk je misschien, omdat je denkt dat het juist handig is om breed te solliciteren. Ik zie nooit een vacature waarin gevraagd wordt om iemand die “een leuke baan zoekt”. Ik zie wel allerlei andere vacatures langskomen. En hoe specifieker ik weet wat jij zoekt, hoe makkelijker ik je kan helpen.

    Daarnaast geeft het een toekomstig werkgever ook geen warm gevoel. Die ziet zo’n persoon als “weet niet wat ‘ie wil”. En daar heeft een werkgever geen zin in. Dan loopt de werkgever namelijk het risico dat die persoon in de tijd van de baas (en tijd is geld) gaat uitzoeken wat hij/zij nou echt wil. En vervolgens daarnaar vertrekt, en dus de werkgever met een vacature achterlaat.

    Dus waarom zou jij dat dan doen? Waarom zou jij achter elke baan aanlopen die langs komt? Met jouw eigenschappen, vaardigheden en kennis kun jij zelf ook wel bedenken dat er bedrijven en banen zijn waar je minder en ook waar je beter uit de verf komt.

    Welke baan past bij jou?

     

    En als je nou echt helemaal geen idee hebt, maak dan voor jezelf eens een lijstje met antwoorden op de volgende vragen:

    1. Wat voor soort werk wil je doen? Wat doe je allemaal op een werkdag in je ideale baan? En wat vooral niet?

    2. Waar wil je werken? Heb je een auto of alleen een fiets? Dat maakt nogal uit hoe ver je kunt en wilt reizen. Hoeveel reistijd is voor jou acceptabel?

    3. Werk je alleen of met anderen? En hoe omschrijf je die anderen? Wat voor types zijn het?

    4. Hoeveel uur wil je werken in de week? En hoeveel (en welke) dagen?

    5. Wil je bij een grote multinational werken of juist bij een klein plaatselijk bedrijf? Overheid of juist niet?

    En met de antwoorden op dit lijstje kun je mij al veel gerichter antwoord geven op de vraag “wat zoek je?” En kun je je sollicitatiebrieven daarlangs meten. In hoeverre past de vacature waar je op wilt gaan reageren bij jouw ideaal?
    En dan weet je ook hoeveel tijd je erin moet steken. Want natuurlijk weet ik ook dat er regels zijn over aantallen sollicitaties die je moet doen. Doe dan de echt gave vacatures waar jij prima zou passen heel goed en stuur naar de rest een goede standaardbrief. Die pikt een recruiter er zo uit en dat scheelt jullie allebei een hoop tijd.

    Share with your friends










    Submit
    Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply

Most Viewed

 

 

Most Commented

Share with your friends










Submit