Share on Pinterest
Share with your friends










Submit
 • Help, ik heb een sollicitatiegesprek (deel 1)

  Help, ik heb een sollicitatiegesprek (deel 1)

  Was het maar zo, dat er een fullproof recept was voor het voeren van een sollicitatiegesprek. Dat als je de regels van de kunst maar volgde er als bij toverslag een baan aan het eind zou resteren. Helaas, ik moet je uit die droom helpen. Functies verschillen en werkgevers verschillen ook en de eisen die aan een kandidaat worden gesteld verschillen ook nog eens.

  Maar een aantal tips kan ik je natuurlijk wel geven:sollicitatiegesprek

  1. Zorg ervoor dat je op tijd bent

  Niet heel veel te vroeg aanwezig zijn, maar te laat komen laat echt geen goede indruk achter. Als het te laat komen echt buiten je schuld ligt (en een treinvertraging is tegenwoordig eigenlijk wel normaal, dus daar kun je niet meer mee aankomen), bel dan. Zorg dat je de gegevens van de persoon met wie je een gesprek hebt, bij je hebt zodat je kunt bellen. En natuurlijk bied je je excuses aan voor het te laat komen.

  2. Het sollicitatiegesprek begint bij de voordeur

  Daarmee bedoel ik dat je vanaf het moment dat je het bedrijf binnen komt aan het solliciteren bent. Je laat ook een indruk achter bij de receptie en tijdens het wachten op de selecteur.

  3. Niet overdressed, maar ook niet underdressed

  Je mag er best als sollicitant uit zien, maar driedelig grijs voor een administratief medewerker is wellicht een tikkie te veel. Aan de andere kant kan een spijkerbroek voor de meeste functies te weinig zijn. Een absolute regel is er niet te geven wat wel of niet passend is. Ook dat hangt van, jawel, de organisatie af. Hoe kom je daar dan achter? Vraag informatie bij iemand die je (eventueel via via) kent bij de organisatie. Ga desnoods een dag posten bij de organisatie om erachter te komen wat de dresscode is.

  4. Verzorgde uitstraling

  Je kleding is heel, zonder vlekken of scheuren. Je schoenen zijn gepoetst en jij ook. Overmatig parfum of aftershave gebruik is geen goed idee. En dat geldt ook voor teveel make-up.

  ♦ Petjes, hoeden en andere hoofddeksels (anders dan om een religieuze reden) draag je niet naar een sollicitatiegesprek.

  ♦ Piercings en tatoeages passen niet bij elke organisatie. Bij twijfel of het past (bij een bank waarschijnlijk minder dan bij een strandtent) zou ik je aanraden zichtbare piercings niet te dragen en tatoeages te bedekken.

  ♦ Decolletés, naveltruitjes, korte broeken, minirokken: ik zou er nog even over nadenken als ik naar een sollicitatiegesprek ging.

  5. Stoorzenders uit

  Zorg ervoor dat je mobiele telefoon uit staat als je binnen bent bij de organisatie.

  6. Standaarduitrusting

  Tot je standaarduitrusting voor een sollicitatiegesprek hoort een map met daarin:
  – De vacaturetekst, het cv en de brief die je gestuurd hebt
  – Naam en adres alsmede telefoonnummer van degene met wie je het gesprek hebt
  – Routebeschrijving
  – Lijstje met vragen die je wilt stellen
  – Agenda
  – Papier voor aantekeningen met pen (en reservepen)
  – Pepermuntje voor een frisse adem. Geen kauwgum! En zorg dat je mond leeg is voordat je gaat praten.

  Welke tips heb jij nog als aanvulling?

  Bewaren

  Share with your friends










  Submit
  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply

Most Viewed

 

 

Most Commented

Share with your friends










Submit