Share on Pinterest
Share with your friends


Submit
 • Help, ik heb een sollicitatiegesprek (deel 2)

  Help, ik heb een sollicitatiegesprek (deel 2)

  Als je nerveus bent voor een sollicitatiegesprek kan dat komen doordat je je niet voldoende hebt voorbereid. Je gaat als het ware op het podium staan terwijl je eigenlijk helemaal nog niet genoeg geoefend hebt. Of althans niet zoveel als je zou willen. En dan slaan de zenuwen toe.
  Dus, hoe meer je weet van de vacature en van het bedrijf waar je op gesprek gaat, hoe meer op je gemak je zult zijn gedurende je sollicitatiegesprek. Door je huiswerk te doen neemt je vertrouwen toe.
  Hieronder mijn vijf tips zodat je beter voorbereid bij jouw sollicitatiegesprek naar binnen stapt.

  1. Ken de vacature

  In de dagen voorafgaand aan het gesprek is de vacaturetekst eigenlijk je beste vriend. Zorg dat je die van binnen en van buiten kent om een goed beeld te krijgen wat ze precies zoeken. Haal de vijf meest belangrijke vaardigheden en taken er uit en bedenk hoe je kunt aantonen dat je die vaardigheden bezit en succesvol hebt ingezet bij een eerdere baan of bij een stage of vrijwilligerswerk.Voorbereiden sollicitatiegesprek organisatie bestuderen

  2. Bestudeer de organisatie

  Hoewel je ontegenzeggelijk een hoop leert over en van de organisatie tijdens een sollicitatiegesprek is het absoluut een aanrader om van tevoren al de nodige research te doen. Kijk naar de missie en visie van de organisatie en bestudeer ook de cultuur (via de website en eventueel het sociaal jaarverslag), maar vergeet ook de social media niet. Organisaties zoeken mensen die bij ze passen. Volg ze dus op social meda, bestudeer de website en realiseer je dat één van de vragen zal gaan over waarom je daar wilt werken.

  3. Gebruik je netwerk

  Check je sociale netwerken (LinkedIn, Twitter, Facebook) of je iemand kent (die iemand kent) die werkt of heeft gewerkt bij de betreffende organisatie. En neem daar contact mee op. Ga een kop koffie drinken, bel uitgebreid met die persoon. Je komt op zijn minst meer te weten over de organisatie en wie weet wil de ander wel een goed woordje voor je doen.

  4. Bereid vragen voor

  Een succesvol sollicitatiegesprek is meer dan een vraag-en-antwoord-geheel of een éénrichtingsgesprek. Een succesvol sollicitatiegesprek is een gesprek, twee kanten op dus. Zorg er dus voor dat jij ook wat vragen hebt. Je kunt bijvoorbeeld meer informatie vragen over de rol binnen de organisatie, de organisatie zelf of de ervaring van de ander bij de organisatie. Maar… niet de vragen waar je makkelijk zelf het antwoord op kunt vinden op de website of die al beantwoord worden in de vacaturetekst. Je wilt geïnteresseerd overkomen, toch?
  En trouwens, het stellen van vragen helpt je ook om wat tijd te krijgen om even diep adem te halen. En, alle tijd die de ander aan het woord is, kunnen ze jou geen lastige vragen stellen.

  5. Positieve lichaamstaal

  Moest jij ook altijd rechtop zitten bij je ouders aan tafel? Dat is dan mooi meegenomen, want dat geldt ook bij sollicitatiegesprekken. Half onderuitgezakt in een stoel hangen geeft niet direct een geïnteresseerde indruk. En dat wil je natuurlijk wel.
  En omdat niet iedereen van nature altijd even rechtop zit is het handig om dat even te oefenen, want het moet er ook nog eens natuurlijk uitzien.

  Misschien gaan de sollicitatiezenuwen hier niet helemaal mee over, maar je kunt ze wel verminderen. Door te zorgen dat je je zo goed mogelijk hebt voorbereid stap je een stuk zelfverzekerder naar binnen bij het gesprek en reken maar dat een recruiter dat oppikt.

  Bewaren

  Share with your friends


  Submit
  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply

Most Viewed

 

 

Most Commented

Share with your friends


Submit