Welke keuzes maak je op je cv?
Regelmatig help ik werkzoekenden met het opstellen of aanpassen van hun cv. Vaak hebben ze dan al zelf een cv opgesteld en komen zuchtend bij mij. Zuchtend, omdat ze dan wel graag alles op 2 pagina’s willen hebben, maar ook omdat dat echt gewoon nooit, nooit, NOOIT gaat passen. Vaak nemen ze dan hun toevlucht tot smallere marges, minder regelafstand of een kleiner lettertype. En soms zelfs tot al die “oplossingen”. En de eerlijkheid gebiedt mij dan wel om te zeggen dat het daar allemaal niet overzichtelijker op wordt.
Dus er moeten keuzes gemaakt worden. Keuzes die ertoe leiden dat hetgeen wel belangrijk is op het cv op een goede manier de aandacht krijgt die het verdient. En alles wat niet zo belangrijk is, dat mag er dan af. Maar wat kies je dan?
NAW-gegevens
Vaak zie ik een opsomming van de persoonlijke gegevens, en vaak ook nog voorafgegaan door de aankondiging van hetgeen er volgt. Dus eerst “voornaam” gevolgd door de voornaam en datzelfde geldt dan ook voor “adres”, “postcode” en “woonplaats”. Waarom maak je daar niet gewoon adresgegevens van zoals je die ook op je brief hebt staan, dus gewoon achter elkaar. Want ik moet de eerste recruiter nog tegenkomen die een combinatie van 4 cijfers en 2 hoofdletters ziet en zich in vertwijfeling afvraagt wat dat nou toch zou betekenen. Kortom, hier kun je echt wel wat ruimte en overzicht winnen. Overigens kun je gerust je burgerlijke staat weglaten, tenzij de vacature er expliciet om vraagt. Ben je anders/beter gaan werken sinds je getrouwd bent? Je BSN-nummer en al je voornamen hoeven trouwens ook niet op je cv.
Al je werkervaring
Natuurlijk heeft alle werkervaring uit het verleden je gevormd tot wie je nu bent. Natuurlijk is alles interessant wat je hebt gedaan. Maar – geloof me – alle werkervaring van meer dan 10 à 15 jaar geleden mag gewoon van je cv af. Dat staat immers op je Linkedin-profiel en als je een link naar je Linkedin-profiel op je cv hebt staan, dan staat toch alles er op.
Hoewel, is het echt zo belangrijk wat je tijdens je studie hebt gedaan? Maakt het voor jou, als lezer van mijn blog, iets uit dat ik tijdens mijn studie in de horeca heb gewerkt, verkeer heb geteld, kamermeisje ben geweest in een hotel of dat ik “in de bollen” heb gezeten? Volgens mij niet, dus die heb ik niet eens meer op mijn Linkedin-profiel staan. Tenzij ik een link moet leggen met een vacature, waarbij affiniteit met iets belangrijk is of ervaring in een bepaalde branche. Niet dat dan mijn werkervaring van 30 jaar geleden automatisch het verschil gaat maken, maar het is een poging waard, toch?
Hobby’s
Ik geloof meteen dat hobby’s en wat je in je vrije tijd doet van belang zijn, maar niet altijd voegt dat iets toe op je cv. Soms maakt het zelfs iets kapot. Zoals die persoon die in de motivatiebrief had staat een teamplayer te zijn, maar dat echt nergens in het cv kon onderbouwen, noch in werkzaamheden, noch in hobby’s. Laat ze dus gerust weg. Hoe onderscheidend is muziek luisteren of boeken lezen?
Referenties
Regelmatig ook zie ik referenten staan op een cv. Dat betekent dat elke recruiter die referenten kan bellen om informatie over jou in te winnen. Wil je dat ook echt? Dat elke recruiter die referenten kan bellen? Ik zou liever mijn referenten informeren dat ze gebeld kunnen worden voor die bepaalde functie. Dan kan ik ze vragen of ze dan iets kunnen vertellen over jouw wijze van besluiten nemen of samenwerken of welke andere vaardigheid jij dan ook maar uitgelicht wilt hebben. Ik word ook wel eens opgegeven als referent. Als ik dan gebeld wordt en als ik dat niet weet, voel ik me overvallen door een recruiter. Die gaat me namelijk allerlei vragen stellen terwijl ik echt geen idee heb waar het over gaat. En ik weet dat je dat dan ook merkt in zo’n gesprek. Dat levert geen pluspunten op, zullen we maar zeggen.
En jij, welke keuzes heb jij gemaakt of ga je maken om je cv overzichtelijk op max 2 A4’s te krijgen?