Share on Pinterest
Share with your friends


Submit
 • Morgen begin ik. Echt!

  Morgen begin ik. Echt!

  Als je er even goed over nadenkt dan weet je eigenlijk precies wat je zou moeten doen om een baan te vinden. Alleen komt er zoveel tussendoor wat echt voorrang heeft. Je “moet” de krant lezen, want je moet toch bijblijven met wat er in de wereld gebeurt, je “moet” nu toch echt die afwas gaan doen en oh ja, er is ook al veel te lang geen stofzuiger door de woonkamer gehaald. Of “moet” je echt eerst nog even dat telefoongesprek met je moeder/vriend/ex-collega voeren? Of is het de zolder die hoognodig opgeruimd moet worden. Kortom, alles gaat voor het daadwerkelijke solliciteren.

  uitstelgedrag

  Uitstelgedrag

  Het komt allemaal door uitstelgedrag. En je bent zeker niet de enige die er last van heeft.
  Uitstelgedrag heeft bovendien allerlei negatieve bijeffecten: je krijgt er een laag zelfvertrouwen van, het brengt je in gewetensnood en kan je slapeloze nachten bezorgen en in ieder geval levert het je niet op wat je het allerliefste wilt, dus het zorgt ook nog voor het ontbreken van succes. Tijd voor het doorbreken van je uitstelgedrag dus.

   

  1. Wat is de eerste stap die je zou moeten zetten om dichter bij je doel te komen?
  Is dat je LinkedIn profiel verbeteren? Visitekaartjes bestellen? Dat ene netwerkcontact bellen? Research doen voor die ene vacature? Wat is jouw ene ding waar je NU mee aan de slag kunt?

  2. Waarom heb je dat nog niet gedaan?
  Wat is de emotie die er achter zit? Angst om afgewezen te worden? Angst dat je niet goed genoeg bent?

  3. Wat heeft het uitstellen je opgeleverd?
  Blijkbaar levert het je iets op, want anders had je het wel al gedaan, maar wat is dat nou precies wat het je brengt? Heb je fantasieën over hoe goed jij het gaat doen in die nieuwe baan? Ben je in gedachten je eerste salaris al aan het uitgeven? Welk plezier heb jij beleefd aan het niet in actie komen?

  4. Wat zijn de negatieve dingen die het je heeft opgeleverd?
  Dat stemmetje dat voortdurend achter in je hoofd blijft zeuren bijvoorbeeld, dat je eigenlijk geen TV mag kijken omdat je nog iets moet doen, dat je niet goed genoeg je best doet?

  5. Wat krijg je als je het wel doet?
  Het minste wat je kunt krijgen is duidelijkheid. En tegelijkertijd is dat toch ook weer juist heel waardevol. Duidelijkheid is misschien niet altijd even leuk, maar het geeft je wel weer een richting voor een volgende stap. Ok, deze sollicitatie is het niet geworden, maar ik heb er van geleerd en de volgende keer kan ik dat geleerde in de praktijk gaan toepassen.

  Concrete actie

  Uitstelgedrag kan je het beste doorbreken met concrete actie. Ga nu het eerste, meest belangrijke ding doen om uiteindelijk die baan te veroveren! Hak de grote klus op in kleine stapjes en zet die vervolgens één voor één. Elke stap in de goede richting helpt. Want de doeners zijn het meest succesvol!

  Bewaren

  Bewaren

  Share with your friends


  Submit
  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply

Most Viewed

 

 

Most Commented

Share with your friends


Submit