Share on Pinterest
Share with your friends


Submit
 • Negatieve gedachten, wat doe je ermee?

  Negatieve gedachten, wat doe je ermee?

  17.000 gedachten hebben we elke dag. En 70% daarvan is negatief, hoorde ik afgelopen week. 70% van 17.000, dat zijn een slordige 12.000 gedachten die negatief zijn, give or take a few. Ik ken ze ook, de gedachten dat je nooit meer een baan zult vinden, hoe het nu met je huis verder moet, als je de huur of de hypotheek niet kunt betalen. Wie koopt er in deze tijd jouw huis, want misschien loop je wat achter met onderhoud. Waar ga je dan wonen en wat zeggen anderen daarvan? Dat verhuizen is trouwens ook niet gratis. Waarom heb ik niet gewoon een baan? Waarom word ik nooit uitgenodigd voor een gesprek en als ik al een keer een gesprek heb, waarom valt de keus dan altijd op een ander.

  Ken jij ze ook, die gedachten? Vast wel. Maar het gaat er om wat je er mee doet. Laat je die negatieve gedachten je hele dag, je hele week en op dit moment misschien wel je hele leven bepalen? Of kies je ervoor om de zonnige kant te blijven zien? Is het glas half vol of half leeg?

  Je kunt natuurlijk blijvennegatieve of positieve gedachten afgeven op je uitkeringsinstantie dat die niks voor je doet. Maar je kunt ook het heft in eigen handen nemen en zelf kijken wat je aan de situatie kunt doen. Je kunt elke dag naar dezelfde vacaturesites blijven kijken of naar buiten gaan, naar netwerkbijeenkomsten, koffie gaan drinken, nieuwe kennis opdoen, je huis schilderen, eindelijk de zolder opruimen.

  Probeer te voorkomen dat je hoofd vol zit met negatieve gedachten, waardoor er geen plek meer is voor positieve gedachten. Dat je geen glimlach meer op je gezicht draagt, dat je er ’s nachts van wakker ligt.

   

  Zet je negatieve gedachten om in positieve

  > Iets is niet alleen maar zwart of wit, er zijn ook een heleboel grijstinten daartussen.

  > Is het echt “altijd” zo? Of zegt echt “iedereen” het?

  > Wil je gelijk of geluk?

  > Bepaal een vast tijdstip op de dag dat je negatief mag denken.

  > Probeer het goede te zien in elke situatie, zelfs in de file staan geeft je de mogelijkheid om het landschap te zien.

  > Reageer niet meteen, maar probeer eerst de andere kant van het verhaal te zien.

  > Vat niet alles persoonlijk op.

  > “Ik zou eigenlijk…”, helpt dat om positief te denken of zeg je dan eigenlijk tegen jezelf dat je het nu niet goed doet?

  > Kom in actie, ga iets ondernemen.

  > Je bent meer dan je gedachten.

  > En wanneer heb jij voor het laatst iets gevierd? Niet meteen denken dat vieren een hoop geld moet kosten, wees creatief.

  > Het zijn maar gedachten, je kunt ook iets anders denken.

  > Besteed 20% van je tijd aan het probleem en 80% aan de oplossing.

  > Wil ik me zorgen maken of een oplossing zoeken?

  > Wat is de beste oplossing?

  > Hoe kom ik daar?

  > Wat is de eerste stap?

  > Wie kan me daarbij helpen?

  > Hoe voel ik me als ik dat resultaat bereikt heb?

  Want als je zelf mag kiezen, doe je dan liever iets samen met een positief iemand of met een negatief iemand? En hoe denk je dat een potentiële werkgever daar over denkt?

  Share with your friends


  Submit
  Leave a reply →
 • Posted by Marije Essink on februari 18, 2015, 6:10 pm

  Ik herken het zeer zeker, negatieve gedachten zoals nooit meer een baan vinden, geen vertrouwen meer hebben, jezelf een mislukkeling vinden. En er zijn zeer zeker ook momenten waarop ik mezelf hierdoor slecht en verdrietig voel. Maar ik doe beslist ook m’n best om te proberen positief te blijven, en actief te zijn, ik wil mijn negatieve gedachten echt niet alles bepalen! Dankjewel voor je tips 🙂

  Reply →
 • Posted by Nicole Kroesen on februari 19, 2015, 12:32 pm

  Ha Marije, ik weet zelf ook dat het niet altijd meevalt om positief te zijn, maar dat je je ervan bewust bent en je best doet om positief te blijven is al een grote stap in de goede richting!

  Reply →

Leave a reply

Cancel reply

Most Viewed

 

 

Most Commented

Share with your friends


Submit