Oefen je verhaal
Solliciteren is een heel proces. Een proces waarin je een aantal stappen kunt onderscheiden: eerst de goede vacatures vinden, dan de juiste brief en cv opstellen en versturen en vervolgens het daadwerkelijke sollicitatiegesprek voeren. Ik vind het altijd een beetje een spits toelopend proces: veel vacatures, minder brieven en waarschijnlijk minder gesprekken dan brieven die je hebt gestuurd. Dus als je dan een keer op een gesprek mag komen, dan zorg je natuurlijk dat je goed voorbereid bent.
Je leest je in op de organisatie, je achterhaalt via Google of LinkedIn meer informatie over je gesprekspartner(s), praat met anderen die er werken of gewerkt hebben en je leest je brief en de vacaturetekst nog eens aandachtig door. Prima voorbereiding zou je denken.
Standaardvraag
Maar weet je dat in 99% van de sollicitatiegesprekken de volgende vraag voor komt: “Vertel eens iets over jezelf?”. De meeste sollicitanten beginnen dan ergens in hun opleiding om vervolgens een mondelinge toelichting te geven op hun cv. Dat kan natuurlijk, niks mis mee.
Maar het kan ook anders. Je kunt ook vertellen waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Of waarom je vindt dat die baan waarvoor je nu een gesprek hebt een prima volgende carrièrestap voor jou zou zijn, hoe dat past in jouw leven tot nu toe. Het is jouw moment om in de schijnwerpers te gaan staan. Om te vertellen waar jouw ogen van gaan glinsteren, waar jij blij van wordt, welke oplossing jij zou zijn voor het probleem waar het bedrijf mee zit.
Dus, als jij een uitnodiging voor een gesprek ontvangt, ga er dan eens voor zitten. En bedenk jouw antwoord op de vraag “kun je ons iets over jezelf vertellen?”. Maak er echt jouw verhaal van. Dit is het moment om die dingen te noemen die jij graag aan bod wilt laten komen in het gesprek. Jouw ‘moment of fame’ waarmee je echt een goede indruk kunt achterlaten.
En als ze dan toch een mondelinge samenvatting van je cv willen hebben, dan vragen ze daar echt wel om.