Share on Pinterest
Share with your friends


Submit
 • Recht op je doel af in 5 stappen

  Recht op je doel af in 5 stappen

  Afgelopen week las ik in de Flow dit fragment uit Alice in Wonderland:

  Kat Alice

  ‘Welke weg zal ik nemen?’ vroeg Alice. ‘Waar wil je naartoe?’, vroeg de Cheshire kat. ‘Ik weet het niet, antwoordde Alice. ‘Dan, maakt het niet uit’.”

  Grappig, dacht ik meteen, wat een waarheid er in dit boek zit. Een boek dat volgens mij toch in eerste instantie is bedoeld voor kinderen. Want inderdaad, als je niet weet waar je naar toe gaat dan maakt het niet uit welke weg je kiest, dan is er geen weg die je sneller bij je doel brengt. Sterker, je weet niet eens wanneer je er bent. Want je hebt geen doel.

  Solliciteren

  Bij solliciteren geldt dat eigenlijk net zo. Als je niet precies weet wat voor baan je zoekt, dan kun je ook niet bepalen wat de beste weg is om daar te komen. En dan kunnen anderen, zoals in dit verhaal de Cheshire kat, je ook niet helpen. En omdat het blijkbaar ook niet belangrijk is waar je uiteindelijk uitkomt dan maakt dat eigenlijk ook niet zoveel uit.

  Maar als je werkloos bent en wél graag een baan wilt, dan weet je toch – ergens diep van binnen – wel waar je ongeveer uit wilt komen? Je wilt uitkomen in een baan. En als je echt heel eerlijk bent: ook niet zomaar elke baan. Daar heb je toch wel je ideeën bij. Maak dus eens een overzicht voor jezelf met eisen en wensen waar de baan aan zou moeten voldoen. Je kunt daarbij gebruik maken van dit lijstje:

  1. Welk werk wil je doen? Wat doe jij op een typische werkdag?

  2. Werk je alleen of samen met anderen? Wat zijn dat dan voor anderen?

  3. In welke plaats wil je werken, hoe lang mag je reistijd zijn?

  4. Hoeveel uur wil je werken?

  5. Bij welk soort organisatie wil je werken? Profit of non-profit, MKB of juist een grote multinational?

  Doel

  En als je dat lijstje voor jezelf duidelijk hebt, dan heb je in elk geval een doel, een eindpunt waar je naar toe wilt. Gebruik dat lijstje dan om het bedrijf waarbij je wilt solliciteren, langs te meten. Past het bedrijf eigenlijk wel bij jou? Moet je je energie steken in die brief?
  Plus, als je weet waar je wilt uitkomen dan kan een ander, zoals bijvoorbeeld de Cheshire kat in dit verhaal, je wél helpen. Om je de goede weg te wijzen, je met raad en daad bij te staan, je tips te geven en misschien zelfs wel een stukje met je mee te lopen.

  Bewaren

  Bewaren

  Share with your friends


  Submit
  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply

Most Viewed

 

 

Most Commented

Share with your friends


Submit