Share on Pinterest
Share with your friends










Submit
  • Te oud?

    Te oud?

    Afgelopen week sprak ik een dame die al een tijdje op zoek was naar een andere baan. En het wilde maar niet lukken om uitgenodigd te worden, want ja, ze was nu eenmaal te oud. Onwillekeurig dwaalde mijn blik af naar haar cv: geboren in 1968, dus nu 47….

    In mijn opinie ben je dan niet oud. Je bent zo oud als je je voelt (en als je je gedraagt). Zelfs de ene 80-jarige – wat in mijn ogen toch best oud is – is de andere 80-jarige niet. Maar oud ben je dus volgens mij nog niet als je 47 bent. Je hebt immers volgens de nieuwe wettelijke regels nog 20 werkzame jaren voor je tot je AOW. Als je na een studie bent gaan werken ben je nu zo’n beetje op de helft. En dat is een heel ander perspectief. Nietwaar? De meeste wilde haren zijn er nu wel uitgegroeid, de kinderen kunnen redelijk voor zichzelf zorgen en je hebt inmiddels ook de nodige werkervaring opgedaan. Een prima positie op de arbeidsmarkt zou je denken.

    Uithangbord

    Te oud? Voor wat?Maar goed, deze dame vond dat haar leeftijd haar niet hielp. Dus wat stond er op de derde regel van haar cv? Precies: haar geboortedatum. Te roepen naar iedereen: kijk eens hoe OUD ik ben, je wilt me vast niet uitnodigen. En dat verbaast me dan altijd zo enorm. Want als je nou denkt dat je leeftijd niet meehelpt om een baan te krijgen, waarom zet je dan je geboortedatum in de derde regel van je cv? Waarom zet je je geboortedatum überhaupt op je cv? Je bent toch meer dan je leeftijd?

    “Ja maar,” zei de dame in kwestie, “dan ben ik toch niet eerlijk, als ik mijn leeftijd er niet opzet?” Hoezo niet? Je liegt toch nergens over? Je legt alleen niet de nadruk op de aspecten waarvan je vermoedt dat de ander er niet direct warm voor loopt. In de reclame gebeurt eigenlijk precies hetzelfde. Daar staat met grote letters op de verpakking dat er echt vruchtensap is gebruikt, maar dat er ook bijna een halve kilo suiker of vet in iets is verwerkt, dat staat in de miniatuur kleine lettertjes. En alleen omdat het moet. Anders zou dat er ook echt niet op staan.

    Belangrijke regel

    Voor solliciteren en dus ook het schrijven van een cv geldt eigenlijk maar één echte regel: GIJ ZULT NIET LIEGEN. En daar ben ik het ook hartgrondig mee eens. Opleidingen verzinnen, diploma’s creëren die je eigenlijk niet hebt, allemaal redenen om je te ontslaan als ze er achter komen. Maar het niet vermelden van je leeftijd op je cv is geen liegen. Het is alleen “niet alles vertellen”. Zodat je daardoor wel de gelegenheid krijgt om te benadrukken wat wél belangrijk is voor die sollicitatie, namelijk je kennis, vaardigheden en ervaring.

    En iedereen zal begrijpen dat je niet alles op je cv kunt zetten. Dat past namelijk met geen mogelijkheid op 2 A4-tjes. En als je nou heel eerlijk bent, wat vind je dan belangrijker om op die 2 A4’s te zetten: je geboortedatum of jouw kennis en expertise? Wat denk je dat meer bijdraagt aan het krijgen van een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek?

    Share with your friends










    Submit
    Leave a reply →
  • Posted by Bas de Groot on mei 6, 2015, 11:17 am

    het maakt allemaal niets uit. wel of geen geboortedatum.
    ze googlen je tegenwoordig vaak, naar ik begreep, en zien dan je kop en concluderen zelf wel: te oud. hoe bevooroordeeld dat ook is.
    in elk geval heb ik zowel middels cv’s met als met cv’s zonder mijn leeftijd erin, gesolliciteerd en ik ben slechts twee keer genodigd voor een gesprek in 26 maanden!

    Bas
    54 jaar per 4 mei 2015
    meer dan 26 jaar intensieve ervaring als jurist en manager en toch al 26 maanden werkzoekend waarvan 23 in de bijstand. wie het snapt, legge het mij uit.

    Reply →
    • Posted by Nicole Kroesen on mei 16, 2015, 3:27 pm
      in reply to Bas de Groot

      Ha Bas,
      Het niet vermelden van je geboortedatum is helaas geen garantie dat je dan wel uitgenodigd wordt. Het niet vermelden van je geboortedatum (en zeker niet in de 3e regel van je cv) maakt dat een recruiter – als er al geselecteerd wordt op leeftijd, wat formeel niet mag – in elk geval meer moeite moet doen om je cv te lezen. Je cv wordt dan tenminste niet meteen terzijde gelegd.

      Reply →
  • Posted by martina on juli 28, 2015, 11:31 am

    Tijdens mijn sol gesprek in 1991, wat wel goed ging, vroeg de werkgever waarom ik niet mijn leeftijd had vermeld. Ik zei" als ik na een gesprek wordt afgewezen, OK, niet als mijn leeftijd vermeld staat en de brief richting prullenbak gaat, daar heb ik geen vrede mee" ik was op mijn 41ste aangenomen.

    Reply →

Leave a reply

Cancel reply

Most Viewed

 

 

Most Commented

Share with your friends










Submit