Share on Pinterest
Share with your friends


Submit
 • Tijd tekort?

  Tijd tekort?

  Jij hebt net zo veel tijd als ik en als ieder ander trouwens, maar hoe komt het dan dat het lijkt dat je soms heel veel tijd hebt en soms juist weer helemaal niet? Hoe doe jij je eigen time-management?
  Ik geef jou mijn top tips.

  1. Er is altijd tijd
  Tijd raakt nooit op. Als je iets niet op tijd af hebt, dan komt dat om dat je er niet op tijd aan begonnen bent, je vond het blijkbaar nog niet belangrijk genoeg.

  Tijd druk timemanagement2. Je agenda vult sneller dan je denkt
  Dus: bouw wat extra tijd in. Hou rekening met reistijd bijvoorbeeld, plan een aantal momenten helemaal niks in zodat je wat uitloop hebt.

  3. Maak gebruik van je flow
  Soms gaan je taken bijna vanzelf en kun je eindeloos doorgaan. Maak daar gebruik van.

  4. Doorzetten is iets anders dan opbranden
  Natuurlijk is er niks mis mee om een keer wat minder te slapen omdat je het druk hebt, maar maak ook tijd voor jezelf. Zorg voor ontspanning. Een boog die altijd onder spanning staat, zal op enig moment knappen.

  5. Multitasken
  Eén ding tegelijk doen en dan pas iets anders oppakken is veel beter voor je concentratie. Je krijgt op die manier ook meer gedaan op een dag. Dus niet ook nog mailtjes sturen of je agenda bijwerken als je een brief aan het schrijven bent.

  6. 25 minuten werken, 5 minuten pauze
  Dat is het uitgangspunt van de Pomodoro-techniek. Er is ook software die je in dat ritme duwt. Eerst werken en dan pas (5 minuten, en niet langer) Facebook checken.

  7. Vele kleine stukjes
  Soms is een klus nogal intimiderend omdat het zo veel is. Maak er kleinere stukjes van die je wel kunt doen en waardoor je een goed gevoel krijgt.

  8. Perfectionisme
  Klussen die gedaan worden zijn beter dan klussen die blijven hangen op perfectionisme. Doe het nu, en dan maar niet zo geweldig. Als er tijd over is kun je altijd nog gaan schaven.

  9. Denk-werk is iets anders dan doe-werk
  Haal die twee zaken dan ook uit elkaar. Doe eerst het denk-werk, maak eventueel een ruwe opzet en ga het op een ander moment uitwerken.

  10. Afleiders uit
  Hoe kun je nou nadenken of werken als er telkens een mailtje letterlijk binnenplopt?

  11. Meteen afhandelen
  Mails die je meteen kunt beantwoorden en afhandelen, kun je beter ook meteen doen. Dat scheelt een hoop tijd, want anders moet je ze later opzoeken en alsnog beantwoorden. Plus: ze blijven – althans bij mij – zo lekker zeuren in je hoofd als je ze niet meteen afhandelt.

  12. Iets anders doen
  Als je na 20 minuten nog niet bent gestart met wat je van plan was, dan kun je wellicht beter eerst even iets ander gaan doen om weer in de juiste mood te komen.

  13. Geen twee taken zijn even belangrijk
  Een to-do list voor je dag is handig, maar geef dan wel aan waar je prioriteiten liggen. Begin daarmee en doe andere klussen als die prioriteitenklussen af zijn.

  14. Schrijf het op
  Dingen die je te binnen schieten moet je opschrijven. Of je vergeet ze anders, of ze blijven de hele tijd in je hoofd rondhangen zodat je ze niet vergeet.

  Wat zijn jouw tips over tijd?

  Bewaren

  Share with your friends


  Submit
  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply

Most Viewed

 

 

Most Commented

Share with your friends


Submit