Share on Pinterest
Share with your friends


Submit
 • De vraag “Waarom wil je hier werken?”

  De vraag “Waarom wil je hier werken?”

  Daar zit je dan. In je nette pak, goed ingelezen in de vacature én in de organisatie solliciteren standaardvraag voorbereidenen dan komt die ene vraag, waarom je daar wilt werken. Het lijkt een standaardvraag, en dat is het eigenlijk ook. Maar niet bedoeld om de tijd te vullen. Nee, door de manier waarop je deze vraag beantwoordt, kan de recruiter heel veel afleiden: je vaardigheden, of je binnen de organisatie past en je interesse. Met andere woorden, deze vraag wil je niet verpesten. Maar hoe makkelijk verpest je het eigenlijk?

  > Je praat niet over de organisatie

  Als je het voornamelijk hebt over hoe goed jij je vaardigheden kunt toepassen in deze functie, maar met geen woord rept over de organisatie zelf, dan kan de recruiter al gauw bedenken dat je die vaardigheden ook wel bij een andere organisatie zou kunnen inzetten. De truc is dus om uit te leggen waarom jij die vaardigheden binnen deze specifieke organisatie wilt inzetten.

  > Je vertelt alleen maar waarom het voor jou belangrijk is

  Misschien kun je wel heel veel leren bij deze organisatie over jouw vakgebied, misschien kun je enorm groeien in jouw functie, maar is dat ook wat de recruiter over de streep gaat trekken? Die wil natuurlijk horen wat de organisatie eraan heeft dat jij daar komt werken. Dus leg heel duidelijk uit hoe jouw enthousiasme voor het gebruiken van je vaardigheden kan bijdragen aan de organisatie en het behalen van de doelen van de organisatie.

  > Je noemt zaken die niet relevant zijn

  Uiteraard is het voor jou heel relevant dat deze organisatie zo lekker in de buurt van de school van de kinderen zit of dat die flexibele werktijden jou uitstekend zouden uitkomen, maar daar gaat het niet om. Dat zijn leuke extraatjes, maar hopelijk zijn dat niet de enige redenen om deze baan te willen hebben. Enneh, als je dat antwoord geeft laat je de kans liggen om een goede indruk achter te laten.

  > Je beantwoordt de verkeerde vraag

  Ken je ze, die mensen die maar door blijven ratelen waarom wat ze nu hebben niet goed is? Zo iemand wil jij toch niet zijn? Jij gaat je blik richten op de toekomst en het feit dat je nu geen of een niet zo leuke baan hebt, is dan voor jou wel een hele goede reden om deze baan te willen hebben, maar is dat ook zo voor de recruiter?

  Maar jij wilt het niet verpesten

  Het lijkt een redelijk onschuldige standaard vraag maar je kunt er dus een hoop mee verpesten. Wat doe je dan wel? Verplaats je in de positie van de recruiter, wat wil die weten of horen?

  > Wees enthousiast over de organisatie, laat zien dat je weet waar het over gaat, dus lees je van tevoren in en praat met mensen die er nu werken of er gewerkt hebben.

  > Laat zien waar jouw vaardigheden en ervaringen aansluiten bij de vacature.

  > Geef aan waarom deze functie een logische stap in jouw carrière is. Natuurlijk zorg je ervoor dat je niet de indruk wekt dat je deze functie als een opstapje ziet naar iets beters.

   

  Bewaren

  Bewaren

  Share with your friends


  Submit
  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply

Most Viewed

 

 

Most Commented

Share with your friends


Submit